Kaq dënohesh nëse kapesh duke pirë duhan në ambientet e mbyllura

Për personat fizik gjobat janë 50 euro, për personat përgjegjës qoftë institucion apo biznes janë 850 euro dhe për subjekte juridike fillojnë nga 3 mijë euro.

Inspektorët e Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë vetëm ditën e djeshme kanë shqiptuar 120 masa ndëshkrimore për shkelësit e ligjit të Kontrollit të Duhanit. E kjo iniciativë për shtim të inspektimeve lidhur me zbatimin e këtij ligji erdhi pas urdhrit që dje ka dhënë ministri i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural, Faton Peci.

Ndërsa, vetëm vitin e kaluar nga inspektorët e AUV-it janë shqiptuar gjithsej 100 masa ndëshkimore për shkelësit e prijës së duhanit në hapësira të mbyllura.

Zëdhënësi i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinasirë, Lamir Thaçi tha se me të marrë urdhrin, të gjithë inspektorët janë dërguar në terren dhe po vazhdojnë inspektimet.

Ai theksoi se inspektimet kanë qenë rigoroze ndaj shkelësve të këtij ligji.

“Agjencia posa ka marrë urdhrin që të ketë inspektime të frekuencë më të shtuar për mbikëqyrjen për zbatimin e ligjit të duhanit, ne menjëherë kemi dërguar inspektorët në terren dhe këto inspektime kanë qenë tepër rigoroze dhe secili shkelës që është hasur, ai është ndëshkuar dhe vetëm ditën e kaluar ne kemi shqiptuar rreth 120 masa ndëshkimore që janë edhe me proces verbal dhe që janë lëndë që do të shkojnë pastaj edhe në gjykatë… Në vitin e kaluar janë rreth 100 duke përfshirë ato fizike dhe juridike dhe ky numër i gjobave është shqiptuar në kohën kur ne kemi pas të angazhuar inspektorët që kanë mbikëqyrë masat anti-COVID dhe ata duke shikuar zbatimin e masave anti-COVID, në të njëjtën kohë kanë shikuar edhe zbatimin e ligjit të duhanit. Dhe shumë prej këtyre janë regjistruar si dy shkelje dhe pastaj është dhënë një gjobë unike“, u shpreh ai.

Zëdhënësi i AUV-it, Lamir Thaçi theksoi se si institucion mbikëqyrës kanë mungesë së trupave inspektuese. Prandaj, ai bëri thirrje që edhe institucionet tjera t’i ndihmojnë në zbatimin e ligjit për Kontrollin e Duhanit.

Thaçi theksoi për KP se aktualisht kanë 48 inspektorë që janë duke zhvilluar këto inspektime.

“Numri i inspektorëve është i vogël dhe ne është një kohë e gjatë që proklamojmë këtë gjë edhe në raport me numrin e bizneseve por edhe në raport me kompleksitetin e punës që ushtron asgjencia, sigurisht që kapacitetet janë të mangëta, por me këto që kemi gjithmonë, çdo urdhër që vjen nga titullari i institucionit, ai është i zbatueshëm dhe ne si Agjenci në ditën që ka dhënë ministri urdhrin, menjëherë kemi dërguar inspektorë dhe ne i ftojmë edhe institucionet tjera dhe të gjitha institucionet që kanë obligime me mandat ligjor që të mbikëqyrin në fushat e tyre, të fillojnë punën, që të kemi një mbikëqyrje të gjithëmbarshme. Mbi të gjitha është vetë vullneti, kultura e qytetarëve që duhet të ndryshoj sepse është një ligj në të mirë të jetës së qytetarëve dhe secili duhet t’i thërras vetëdijes që ne të bëhemi zbatues të ligjit”, u shpreh Thaçi.

Teksa ka treguar shumat e gjobave për të gjithë ata që shkelin Ligjin për Kontrollin e Duhanit, Thaçi u shpreh se vërejtjet kryesore në sektorin e gastronomisë është për ndarjet e hapësirave të hapura dhe të mbyllura.

“Për personat fizik gjobat janë 50 euro, për personat përgjegjës qoftë institucion apo biznes janë 850 euro dhe për subjekte juridike fillojnë nga 3 mijë euro…Ndarjet që janë bërë në bazë të masave të hapësirave të mbyllura dhe të hapura është pikërisht ligji i Duhanit ai që e përcakton saktë dhe qartë çka konsideron hapësirë e hapur dhe e mbyllur. Ndër vërejtjet e shumta që inspektorati dhe ndëshkimet që kanë bërë janë pikërisht anekset që i kanë ndërtuar kafiteritë si lloj tarrace por që i kanë mbyllur qoftë me xham apo me qese plastike e që të dyja janë të ndaluara sepse ligji e përcakton saktë se një hapësirë konsiderohet e hapur nëse 70% e saj është e hapur dhe çdo material që një hapësirë kufizohet konsiderohet e mbyllur”, theksoi ai.

Në vitin 2013 ka hyrë në fuqi ligji për Duhanin, por që ky ligj vazhdimisht nuk ka gjetur zbatueshmëri.
/GazetaSinjali/

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.