Kurti: Programi i efiçienës kursen buxhetin familjar

Ministria e Ekonomisë ka lansuar “Thirrjen publike për mbështetjen e konsumatorëve familjarë në investimin në pajisje shtëpiake efiçiente dhe sistemin diellor për ngrohjen e ujit sanitar”.

Kryeministri Albin Kurti tha se me anë të kësaj skeme e skemave tjera do të përfitojnë rreth 20 mijë familje.

“Në vendin tonë intensiteti energjetik është rreth tri herë më i lartë në krahasim me shtetet anëtare të Bashkimit Evropian. Ky numër duhet të ulet dukshëm. Andaj fokusi ynë nuk është vetëm rritja e kapaciteteve prodhuese. Këtë qëllim ne e kemi ndarë me partnerët tanë të cilët kanë dhënë 75 milionë euro në përballje me krizën energjetike. Andaj sot ne po lansojmë masën e tretë me radhë. Këto masa vijnë si vazhdimësi e punës që kemi bërë si qeveri për të rritur investimet në efiçiencë të energjisë. Kjo skemë që po e prezantojmë sot nuk do të jetë e fundit. Me këtë skemë e skemat tjera që do të prezantojmë javët në vijim do të mbështesim rreth 20 mijë familje”, theksoi kryeministri.

Ai ka thënë se programi i efiçienës përveç që ndikon në aspektin ambiental, është edhe kursimtar për buxhetin familjar, RTK.

“Sektori i energjisë është kyç për energjinë tonë. E kemi dëshmuar duke fituar disa nga projektet më të mëdha e inovative në vend. Përmes masave tona kemi mbështetur mbi 9 mijë familje, duke ua subvencionuar blerjen e pajisjeve efiçiente në ngrohje. Për herë të parë në vendin tonë u kemi dhënë përkrahje nënave vetushqyese”, shtoi kryeministri.

Ministrja e Ekonomisë, Artane Rizvanolli tha se me zëvendësimin e pajisjeve joefiçiente me ato efiçiente, mund te kursehet energji deri në 40 për qind.

“Po lansojmë dy thirrjet e para, ndërsa me të tjerat do të vazhdojmë në javët në vijim. Me zëvendësimin e pajisjeve joefiçiente në ato efiçiente kursimet mund të arrijnë deri në 40%. Mbështetja e qytetarëve është një nga prioritetet e qeverisë dhe këtë tanimë e kemi dëshmuar me hapa konkret. BE është një ndër partnerët tanë kyç në këtë sektor”, theksoi ministrja Rizvanolli.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.