Ndërhyrja ruse në Ukrainë rrit me 52% çmimet e gazit në Evropë

Çmimi i kontratave me afat marsin të tregtuara në Objektin e Transferimit të Titujve (TTF), pikë virtuale e tregtimit të gazit natyror me seli në Holandë dhe ajo më e madhja në Evropë, u mbyll të mërkurën në kuotën e 88 eurove për megavatorë.

Ndërsa sot, çmimi i kontratave të sipërpërmendura të gazit natyror në TTF ishte 135 euro për megavatorë.

Kështu, çmimi i kontratave të gazit natyror në Evropë shënoi një rritje me 52% në krahasim me atë pas mbylljes së seancës së djeshme.

Çmimet po rriten si pasojë e ndërhyrjes ushtarake të Rusisë në Ukrainë dhe shqetësimeve në rritje për furnizimet e Evropës me gaz.

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian aktualisht sigurojnë nga Rusia rreth 40% të nevojave të tyre për gaz natyror.

Gjithashtu çmimet e naftës u rritën pas sulmit ajror dhe tokësor të ushtrisë ruse ndaj Ukrainës duke e shtyrë llojin “WTI” (West Texas Intermediate) në mbi 100 dollarë për fuçi, për herë të parë që nga viti 2014.

Rreth orës 10:20, në Paris një fuçi naftë WTI doli në treg me 100,01 dollarë dhe një fuçi naftë “Brent” nga Deti i Veriut u shit për 105,28 dollarë, gjithashtu më i larti që nga viti 2014.

Lufta në Ukrainë pritet të shoqërohet edhe me luhatje të tregjeve financiare.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.