Ndërron jetë në moshën 94 vjeqare Profesor Masar Shporta

Sot ka ndëruar jetë prof Masar Shporta.

Ai u lind më 15 nëntor 1928 në Prizren nga prindërit, Hafëz Sadik (Rrustem) Shporta dhe Zehra Shporta.

Familja e Hafëz Sadik Shportës ka qenë një familje e njohur qytetare dhe e vjetër prizrenase, gjithashtu një familje e madhe tregtare me përkushtim kombëtar dhe arsimore, gjithmonë me synim për përparim, edukim dhe shkollim.

Profesor Masar Shporta, në shtator të vitit 1954 përfundoi fakultetin në shkencat e matematikës në Beograd.

Si luftëtar i të drejtave arsimore shqiptare kosovare e ngriti zërin haptas në tubimet e studenteve në Beograd, kundër mohimit të drejtave arsimore e kombëtare shqiptare e kosovare nga ana e regjimit totalitar shfarosës te Aleksandar Rankoviçit. Prandaj shumë herë u ndoq nga UDB-ja.

Ai u burgos në Beograd dhe pastaj sërish u burgos më 8 shkurt 1954 në Prizren.

Më pas ai u gjykua në një gjyq politik, i montuar i ashtuquajtur gjykimi i Procesit të Prizrenit. Dënohet me 6 vjet burgim të rëndë.

Dikur më 1954 deportohet në mbajtje të burgut në Kroaci, në burgun famëkeq të Goli Otokut. Më 1959 lirohet nga burgu Goli Otok, pas pesë vitesh vuajtje dënimi, torture e me punë të rëndë.

Në vazhdimësi kontribuon për të drejtat kombëtare dhe arsimore, dhe ne vijueshmëri ndiqet dhe burgoset shumë herë, kontribuon dhe ndihmon UÇK-në, gjatë luftës për çlirimin e Kosovës dhe ndiqet nga regjimi i Slobodan Milosheviçit dhe paramilitarët serbë.

Ai është dekoruar edhe me medaljen presidenciale vite më parë.

Varrimi i të ndjerit do të bëhet nesër në varrezat e qytetit në Prizren raporton Rtv Besa.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.