Shqiptarja Mira Murati emërohet CEO e Intelegjencës artificiale “OpenAI Inc”OpenAI Inc. ka njoftuar për largimin e Sam Altman si CEO i këtij institucioni ku bordi i drejtorëve konfirmoi se shqiptarja Mira Murati, Shef i Teknologjisë së kësaj kompanie, ka marrë detyrën e përkohshme të CEO me efekt të menjëhershëm.

Ky ndryshim shënon një moment kyç për OpenAI, një ent udhëheqës në sektorin e inteligjencës artificiale, i cili u themelua si një organizatë jofitimprurëse në 2015 me misionin ambicioz për të siguruar që inteligjenca e përgjithshme artificiale (AGI) të përfitojë të gjithë njerëzimin. Në vitin 2019, OpenAI iu nënshtrua një transformimi strukturor për të rritur kapitalin duke ruajtur misionin dhe vlerat e tij thelbësore.

Mira Murati, një anëtare kyçe e ekipit drejtues të OpenAI për pesë vitet e fundit, ka qenë e rëndësishme në evolucionin e kompanisë dhe njohjen globale. Me përvojën e saj të gjerë në qeverisjen, politikat dhe mbikëqyrjen e kërkimit, produktit dhe operacioneve të sigurisë të kompanisë, bordi e sheh atë si një përshtatje ideale për rolin e përkohshëm të CEO. Bordi shprehu besimin e tij të plotë në aftësitë e Muratit për të udhëhequr OpenAI gjatë këtij tranzicioni dhe po kryen në mënyrë aktive një kërkim për një pasardhës të përhershëm.

Largimi i Sam Altman pason një proces shqyrtimi të detajuar nga bordi, i cili ngriti shqetësime për sinqeritetin e tij në komunikim, duke ndikuar përfundimisht në besimin e bordit në udhëheqjen e tij. Bordi theksoi rëndësinë e misionit të OpenAI dhe nevojën për udhëheqje që përputhet me parimet e tij themelore.

Në një deklaratë zyrtare, bordi pranoi kontributet e rëndësishme të Altman në fillimin dhe rritjen e OpenAI. Megjithatë, ai nënvizoi domosdoshmërinë për udhëheqje të re për të udhëhequr kompaninë përpara. Bordi ripohoi angazhimin e tij ndaj misionit për të siguruar që AGI të përfitojë të gjithë njerëzimin.

Krahas këtij ndryshimi të lidershipit, Greg Brockman do të largohet si kryetar i bordit, duke vazhduar lidhjen e tij me OpenAI në rolin e tij të kompanisë, duke i raportuar CEO.

OpenAI vazhdon të lundrojë në peizazhin gjithnjë në zhvillim të AI, ky tranzicion i lidershipit është një hap vendimtar në ruajtjen e ekuilibrit midis rritjes së shpejtë dhe respektimit të palëkundur të misionit të tij dhe parimeve të qeverisjes./KultPlus

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.