Bloomberg: Turqia ka gjasa të marrë komandën e forcave të NATO në Kosovë

Turqia pritet të marrë komandën e forcës së udhëhequr nga NATO në Kosovë në një rotacion të planifikuar këtë vjeshtë, në vazhdën e përplasjeve më të këqija në rajon në një dekadë, sipas zyrtarëve turq të njohur me këtë çështje.

Turqia, e cila ka ushtrinë e dytë më të madhe brenda Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut pas SHBA-së, ka të ngjarë të marrë drejtimin e misionit të njohur si KFOR nga Italia në tetor, thanë zyrtarët, duke kërkuar të mos identifikohen për shkak të ndjeshmërisë së informacionit, shkruan Bloomberg.

Dorëzimi ishte planifikuar para shpërthimit të fundit të dhunës dhe zgjedhja e Turqisë ende nuk është finalizuar.
Me kërkesë të NATO-s, Turqia ka dislokuar një batalion komando në Kosovë pas protestave që lanë 30 paqeruajtës të plagosur, duke kërcënuar një proces shumëvjeçar për normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Serbisë dhe Kosovës në një moment kritik kur Bashkimi Evropian dhe aleatët e NATO-s janë të fokusuar në luftën e Rusisë në Ukrainë.

Ministria e Mbrojtjes e Turqisë nuk kishte asnjë koment të menjëhershëm. Një zëdhënës i NATO-s nuk iu përgjigj menjëherë një kërkese për koment.

Kosova shpalli pavarësinë nga Serbia në vitin 2008, pothuajse një dekadë pas përfundimit të luftës me NATO-n duke dëbuar forcat serbe. Aleanca ushtarake ka vendosur paqeruajtës atje që nga lufta. KFOR-i ka rreth 3,800 trupa në Kosovë tani, nga rreth 50,000 në kulmin e pranisë së tij në vend.

Misioni tregon përkushtimin e Turqisë ndaj përpjekjeve të ngjashme të NATO-s dhe gjithashtu thekson lidhjet e saj historike dhe etnike me Ballkanin dikur pjesë e domenit të paraardhësit të saj, Perandorisë Osmane.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.