COVID-19 prek pankreasin e një personi duke rritur rrezikun e diabetit, sipas një studim të ri

COVID-19 mund të dëmtojë qelizat vitale në pankreas dhe t’i lërë njerëzit më të ndjeshëm ndaj zhvillimit të diabetit, sipas hulumtimit të ri të ndjekur nga shkencëtarët.

Marrëdhënia midis COVID-19 dhe diabetit është kuptuar pak dhe shkencëtarët ende nuk kanë përgjigje përfundimtare. Sidoqoftë, ndërsa pandemia ka përparuar, një numër raportesh kanë sugjeruar që njerëzit që u infektuan po vërenin simptomat e diabetit për herë të parë.

Në studimin e botuar në revistën Cell Metabolism, Shiubing Chen, studiuese në Departamentin e Kirurgjisë, Weill Cornell Medicine dhe kolegët u përpoqën të konstatonin se çfarë saktësisht po ndodhte në pankreas. Chen dhe ekipi i saj shikuan mostrat e autopsisë nga pesë donatorë me COVID-19.

Ata gjithashtu i dhanë coronavirusin qelizave të marra nga pankreasi i shëndetshëm njerëzor në një laborator. Studimi zbuloi se pas infeksionit, qelizat prodhuese të insulinës të pankreasit filluan të veprojnë në mënyrë të çuditshme, shkruan Express.co.uk.

Ato prodhuan shumë më pak insulinë dhe në vend të kësaj filluan të prodhojnë glukagon – kimikat që ka efektin e kundërt. Qelizat gjithashtu filluan të prodhojnë tripsinë, një enzimë tretëse dhe kemokina, një lloj substancë që tregon se qelizat e sistemit imunitar janë të sëmura dhe duhet të shkatërrohen.

Nëse ky efekt është aq i rëndë sa të shkaktojë zhvillimin e diabetit aty ku më parë nuk kishte asnjë është diçka që “ne nuk e dimë ende”, tha Chen. Mekanizmat themelorë për rritjen e diagnozave të diabetit nuk janë të qarta, por disa mjekë supozojnë se COVID-19 mund të dëmtojë pankreasin, gjëndrën e cila e bën insulinë të ndihmojë në konvertimin e sheqerit në gjak në energji.

Mënyrat e jetesës të shkaktuara nga bllokimi gjithashtu mund të kenë luajtur një rol. Një teori tjetër është se trupi mund të ngatërrojë qelizat e pankreasit për COVID-19 dhe të përpiqet t’i shkatërrojë ato. Kjo do të prishë furnizimin me insulinë dhe do të shkaktojë diabet, menduan shkencëtarët.

Por hulumtimet sugjerojnë se diçka tjetër mund të ndodhë: virusi mund të ndryshojë pankreasin, duke e bërë atë të shkatërrojë veten. Komplikime të vazhdueshme metabolike, ndonjëherë që kërkojnë doza të larta të insulinës, sugjerojnë që një nëngrup i të mbijetuarve po zhvillojnë diabet.

Simptomat e hershme të diabetit mund të përfshijnë etjen e shtuar, ndjenjën e lodhjes, shikimin e paqartë, kruarjen e lëkurës

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.