Nëna e 28 vjeçarit Artan Zymberit flet për arsyet që e quan drejt vdekjes djalin e saj në burgun e Serbisë

“Emri i tij nuk është ‘John Pedersen’. Quhet Artan Zymberi. Ky është ndryshimi”, ka thënë Hasna Zymberi për mediumin norvegjez TV2, teksa flet për vdekjen e djalit të saj, 28 vjeçar në burgun e Mitrovicës së Sremit në Serbi, në natën e 26 nëntorit, shkruan Insajderi.

Sipas saj, i biri iu vra për shkak të origjinës së tij shqiptare nga Kosova.

Hasna Zymberi thotë se “Qaj çdo ditë. Është kaq e padrejtë ajo që ka ndodhur me Artanin tim”, teksa shihet duke qëndruar pranë varrit të tij.

Për familjen e tij, është e vështirë të pranojë se ai ka vdekur. Ata luftojnë për të gjetur përgjigje dhe ta kenë paqen për ta vajtuar.

“Kalojmë kaq shumë kohë duke u përpjekur të zbulojmë se çfarë ka ndodhur. Askush nuk na ndihmon, askush nuk na thotë asgjë”, ka thënë nëna e të ndjerit.

Familja e Artanit ndihet e zhgënjyer edhe nga autoritetet norvegjeze.

Duhet t’i dorëzohet Norvegjisë

Familja e tij beson se ai ishte abuzuar dhe ngacmuar në burg për shkak të prejardhjes së tij shqiptare nga Kosova. Prandaj ata u lehtësuan kur menduan se djali i tyre do të lejohej të kthehej në shtëpi.

Një gjykatë serbe miratoi më 13 maj 2022 që Artani të mund të ekstradohej në Norvegji për ta vuajtur dënimin. Por, Serbia kurrë nuk dëgjoi më asgjë nga Norvegjia.

Gjashtë muaj më vonë, një mëngjes nëntori, Artani u gjet i pajetë në shtratin e tij në infermierinë e burgut. Babai i tij e mori në një arkivol pak para Krishtlindjeve.

Avokati serb i Artanit, Slavisha Vukosavleviq, thotë se ka informuar autoritetet norvegjeze dhe avokatin e atëhershëm norvegjez të Artanit për procesin e transferimit.

“Fatkeqësisht, procesi i ngadaltë burokratik duket se ka bërë që të vonojë transferimin e të ndjerit Artan”, shkroi ai në një email për TV 2.

Shërbimi Korrektues në Norvegji nuk komenton transferimin e Artanit dhe e justifikon atë në bazë të konfidencialitetit. Në një bazë të përgjithshme, ata shkruajnë se, si rregull i përgjithshëm, ata duan që qytetarët norvegjezë të kryejnë dënimin në Norvegji.

Artani ka refuzuar të hajë, të bashkëpunojë dhe të mjekohet, shkruan Ministria e Drejtësisë e Serbisë për TV 2.

Autoritetet serbe shkruajnë se ai ka marrë mjekim për një sëmundje gjatë qëndrimit në burg, por familja nuk është në dijeni se për çfarë sëmundje bëhet fjalë.

Shkak i vdekjes raportohet të jenë ndërlikimet si pasojë e mungesës së të ushqyerit dhe një reaksion stresi. Autopsia në Serbi thuhet se tregoi shpim të ulcerës në stomak, e cila mund të jetë fatale.

Familja s’ka çfarë të bëjë dhe pyet veten se çfarë ka ndodhur. Ata duan përgjigje nëse ai ishte abuzuar, si ka mundësi të vdesë një i ri në burg dhe pse ai nuk u ekstradua kurrë në Norvegji.

Familjes i është mohuar aksesi në disa dokumente të çështjes, të cilat autoritetet norvegjeze i justifikojnë me konfidencialitet.

Familja tha gjithashtu se në dy raste nuk janë lejuar të vizitojnë Artanin në burg. Ministria e Drejtësisë e Serbisë i mohon këto për TV 2 dhe i quan “akuza dashakeqe dhe të sajuara”.

Artani Zymberi u varros në varrezat e Udland në Haugesund më 16 dhjetor.

Shteti serb ia ka dorëzuar familjes së Artan Zymberit raportin e obduksionit. Aty ceken arsyet e vdekjes së Artanit, sipas shtetit serb. “Helmim i gjakut si pasojë e ithatit në lukth”, kjo është arsyeja zyrtare që ceket në raportin e obduksionit, i ka treguar Insajderit një familjar i të ndjerit Artan Zymberi.

Familjarët e Artanit besojnë se kjo nuk është e vërtetë. Janë të bindur që shteti serb e vrau familjarin e tyre.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.