Osmani: Lidhja e Prizrenit thirrje për bashkim kombëtar kur po rrezikohej ekzistenca e kombit

Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, në 145-vjetorin e Lidhjes së Prizrenit ka thënë se kjo lidhje ishte thirrje për bashkim kombëtar atëherë kur po rrezikohej ekzistenca e kombit shqiptar.

“Lidhja e Prizrenit ishte thirrje për zgjim e bashkim kombëtar në kohën kur po rrezikohej ekzistenca e këtij kombi të lashtë. Ajo e shprehu qartë qëndrimin e shqiptarëve për shtet të pavarur. Tregoi vetëdije të lartë politike e shtetërore dhe u shndërrua në platformë të fuqishme nacionale”, ka thënë Osmani në manifestimin qendror të 145-vjetorit të Lidhjes së Prizrenit.

Lidhja e Prizrenit, sipas Osmanit, i bashkoi shqiptarët e katër vilajeteve të atëhershme dhe i artikuloi kumbueshëm qëndrimet politike të komit shqiptar në një moment të rëndë të historisë sonë, ndërkohë që tokat shqiptareve rrezikoheshin të copëtoheshin në mes fqinjësh ballkanik si pasojë e Traktatit të Shën Stefanit dhe atij të Berlinit.

Osmani tha se kjo lidhje ka shërbyer si model për projektet e tjera kombëtare.

“Ka shërbyer si model i përhershëm nga ku janë frymëzuar intelektualë, patriotë, dijetarëh e politikanë ku kanë vijuar projekte të tjera përbashkuese të tipit nacional kulturor si ai i viteve 90 për lirinë e pavarësinë e Kosovës”, ka shtuar ajo.

Sipas saj, vetëdija që e kishte krijuar kjo lidhje janë shndërruar në premisa të përhershme që shërbejnë si burmë frymëzimi.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.