Parlamenti Evropian: Vazhdimi i negociatave me Serbinë kushtëzohet nga sanksionet e saj ndaj Rusisë

Deputetët e Komitetit të Punëve të Jashtme i bëjnë thirrje BE-së të kapërcejë status quo-në dhe të ringjallë procesin e zgjerimit brenda radhëve të veta dhe në vendet e anëtarësimit.

Në dritën e kërcënimit rus për paqen dhe stabilitetin evropian, një politikë e zgjeruar e zgjerimit mbetet mjeti më i fortë gjeopolitik në dispozicion të BE-së, theksojnë eurodeputetët në një rekomandim të miratuar të mërkurën.

Duke nënvizuar se BE-ja duhet të ketë prioritet përafrimin e vendeve të anëtarësimit me politikën e përbashkët të jashtme dhe të sigurisë së BE-së, eurodeputetët thonë se negociatat e pranimit me Serbinë duhet të avancojnë vetëm nëse vendi përputhet me sanksionet e BE-së kundër Rusisë dhe bën përparim të rëndësishëm në reformat në lidhje me BE-në. Në këtë këndvështrim, çdo fond i BE-së për Serbinë duhet të rishqyrtohet, në mënyrë që të sigurohet që të gjitha shpenzimet e BE-së të jenë plotësisht në përputhje me qëllimet dhe interesat strategjike të BE-së, thonë eurodeputetët, thuhet në faqen zyrtare të Parlamentit Evropian, transmeton Klankosova.tv

Anëtarët mirëpresin gjithashtu vendimin jashtëzakonisht të shpejtë të Këshillit Evropian për aplikimet e Ukrainës, Republikës së Moldavisë dhe Gjeorgjisë për anëtarësim në BE dhe u bëjnë thirrje të tre vendeve të përparojnë me reformat thelbësore të përshkruara në Opinionin e Komisionit të 17 qershorit. Është përmes progresit konkret me reformat që vendet kandidate mund të demonstrojnë vendosmërinë e tyre për t’u bërë anëtarë të BE-së, përfundojnë eurodeputetët.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.