ShBA-ja dhe BE-ja: Të gjitha detyrimet e Dialogut duhet të zbatohen plotësisht pa vonesë

Shtetet e Bashkuara të Amerikës(SHBA), dhe Bashkimi Evropian(BE) kanë lëshuar një komunikatë të përbashkët për situatën në katër komunat veriore të Kosovës.

“Të gjitha detyrimet e Dialogut duhet të zbatohen plotësisht pa vonesë”, thuhet në komunikatën e përbashkët të ShBA-së dhe BE-së.

“Ne gjithashtu presim që Kosova dhe Serbia të kthehen në nxitjen e një mjedisi të favorshëm për pajtimin, stabilitetin rajonal dhe bashkëpunimin për të mirën e qytetarëve të tyre”, kanë bërë thirrje ata.

Komunikatën e plotë mund ta lexoni me poshtë:

Deklaratë e përbashkët për përshkallëzimin e tensioneve në veri të Kosovës

Teksti i deklaratës së mëposhtme u publikua nga zëvendës zëdhënësi kryesor i Departamentit të Shtetit, Vedant Patel dhe Zëdhënësja e Përfaqësueses së Lartë të BE-së, Nabila Massrali.

Teksti fillestar:

Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë të shqetësuar për situatën e vazhdueshme të tensionuar në veri të Kosovës.


I bëjmë thirrje të gjithëve që të ushtrojnë përmbajtje maksimale, të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të zbutur pa kushte situatën dhe të përmbahen nga provokimet, kërcënimet apo kërcënimet.

Ne po punojmë me presidentin Vuçiq dhe kryeministrin Kurti për të gjetur një zgjidhje politike për të zbutur tensionet dhe për të rënë dakord për rrugën përpara në interes të stabilitetit, sigurisë dhe mirëqenies së të gjitha komuniteteve lokale.

Mirëpresim garancitë e lidershipit të Kosovës që konfirmojnë se nuk ekzistojnë lista të qytetarëve serbë të Kosovës që do të arrestohen apo ndiqen penalisht për protesta/barrikada paqësore. Në të njëjtën kohë, sundimi i ligjit duhet të respektohet dhe çdo formë dhune është e papranueshme dhe nuk do të tolerohet.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës do të mbështesin punën e Bashkimit Evropian përmes Misionit të tyre për Sundimin e Ligjit në Kosovë (EULEX). EULEX-i, në përputhje me mandatin e tij, do të vazhdojë të monitorojë nga afër të gjitha hetimet dhe procedurat pasuese për të promovuar respektimin e të drejtave të njeriut. Kjo përfshin, në veçanti, garancitë e gjykimit të drejtë, si dhe mbrojtjen dhe trajtimin e barabartë për pjesëtarët e komuniteteve joshumicë në Kosovë.

Ne gjithashtu presim që Kosova dhe Serbia të kthehen në nxitjen e një mjedisi të favorshëm për pajtimin, stabilitetin rajonal dhe bashkëpunimin për të mirën e qytetarëve të tyre.

Të gjitha detyrimet e Dialogut duhet të zbatohen plotësisht pa vonesë.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.