23 vjet nga Beteja e Koshares, dita kur u bĂ« thyerja e kufirit shqiptaro-shqiptar đŸ‡ŠđŸ‡±

Beteja e Koshares, njihet si njĂ« betejĂ« historike qĂ« bĂ«ri kthesĂ« tĂ« madhe nĂ« luftĂ«n e UÇK-sĂ« pĂ«r lirinĂ« e KosovĂ«s, e cila identifikohet me thyerjen e kufirit shqiptaro-shqiptar.

Triumfi i luftëtarëve nga mbarë trojet e Kosovës, të bashkuar në Brigadën 138, në krye të së cilës ishte komandanti Agim Ramadani, bëri që të shembet muri qindravjeçar i vënë në mes të Kosovës dhe Shqipërisë.

Prandaj ish-luftĂ«tarĂ«t e kĂ«saj beteje, luftĂ«n kundĂ«r forcave ushtarake e policore serbe nĂ« Koshare e konsiderojnĂ« si njĂ« betejĂ« historike tĂ« luftĂ«s sĂ« UÇK-sĂ«.

DjemtĂ« e vajzat e UÇK-sĂ« qĂ« u angazhuan nĂ« kĂ«tĂ« betejĂ« janĂ« janĂ« bijtĂ« e bijat e DardanisĂ« qĂ« e goditĂ«n pĂ«rfundimisht makinerinĂ« gjenocidiale tĂ« SerbisĂ« dhe i ndalĂ«n turrin vrastar asaj makinerie.

Kushtrimit, për mbrojtje të atdheut shumë të rinjë por edhe të moshuar nga Kosova, diaspora pa hezitim ju përgjigjen. Të vetëdijshëm se, nuk ka shembull më të mirë, më të guximshëm dhe më fisnik se të veprosh me fjalë e me vepra konkrete për lirinë e Atdheut dhe mirëqënien e popullit, sikurse që kanë vepruar luftëtarët e lirisë, heronjët dhe dëshmorët e kombit.

Sot pas 23 viteve, kujtojmë edhe sakrificën për liri të heronjve dhe luftëtarëve tanë që nga emigracioni iu përgjigjen thirrjes së atdheut në përpjekjet për liri e dinjitet.

NĂ« kĂ«tĂ« rrugĂ«tim sigurisht edhe diaspora kosovare ka luajtur rolin e saj historik. Ajo ka ndihmuar dhe mbajtur gjallĂ« rezistencĂ«n dhe frymĂ«n pĂ«r liri tĂ« popullit tĂ« KosovĂ«s. ShumĂ« nga bashkatdhetarĂ«t tanĂ« i janĂ« pĂ«rgjigjur thirrjes sĂ« MinistrisĂ« sĂ« Mbrojtjes sĂ« RepublikĂ«s sĂ« KosovĂ«s dhe Shtabit Qendror te UÇK pĂ«r t`u rreshtuar nĂ« radhĂ«t e UshtrisĂ« Çlirimtare.

Ata dhanĂ« jetĂ«n e tyre, pa pyetur pĂ«r moshĂ« apo gjini qĂ« kishin, sepse ishin tĂ« bindur nĂ« qĂ«llimet dhe veprimet e tyre siq janĂ«; Agim Ramadani, Salih Çekaj, Xhemajl Fetahaj, Abaz Thaqi, Harun Beka dhe shumĂ« dĂ«shmorĂ« tĂ« tjerĂ«. Ata dhe bashkĂ«luftetarĂ«t e tyre qĂ« sot janĂ« gjallĂ«, luftuan heroikisht, pĂ«r tĂ« rilindur dhe merituar pĂ«rjetĂ«sinĂ«.

Kosharja është vendi i lavdisë dhe i krenarisë kombëtare, aty ku pushojnë eshtrat e 114 Dëshmorëve dhe Heronjve të Kombit.

Atje, është vendi ku ndryshoj historia, është emocion për të gjithë sepse, aty u thyen turpërisht forcat okupatore, aty luftuan djemtë dhe vashat nga e tërë Kosova, shqiptaria dhe vullnetarë nga vende të tjera. Kjo Betejë lavdishme është simbol i unitetit, i bashkimit dhe të krenarisë. Ishte njëra ndër hallkat më të fuqishme në zinxhirin e pakëputshëm të historisë kombëtare dhe si e tillë do të përkujtohet gjithmonë ndër shqiptarë.

Jehona e Betejës së Koshares pati një ndikim të veçantë në ide, mendim e veprim, e sidomos në atë moral si faktor kryesor, në zhvillimin e arritjen e suksesit luftarak. Kjo betejë krijoi kushte të reja furnizimi, jo vetëm për Kosharen, por për të gjitha zonat e tjera operative në thellësi. Njëherit, ka dhënë shembullin më tipik se si duhet dhe si mbrohet atdheu. E cila vishet me një rëndësi historike për nga përmasat e saj, mënyrën e organizimit, suksesin e arritur dhe terrenin e zhvilluar.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.