National Geographic ua rekomandon turistëve Prizrenin: Qendra kulturore e vendit gjatë periudhës osmane😍👇Revista e njohur mujore amerikane, National Geographic ka publikuar sot një artikull për Kosovën. Teksti mban titullin “Si ta planifikoni një fundjavë në Kosovën jugore, ku skena më e re e aventurës në Europë po lulëzon”.

Eksploroni këtë vend ballkanik kryesisht të palavdëruar dhe skenën e tij në zhvillim të udhëtimeve aventureske, me manastire dhe minare në pragun e kanioneve të fuqishme malore në jugperëndim të vendit. Kjo është thirrja në fillim të tekstit.

Një energji rinore përshkon Kosovën. Vendi më i ri i Europës është gjithashtu shtëpia e popullsisë më të re të rajonit, me 55% nën 30 vjeç. Në 20 vjetët që nga Lufta e Kosovës e 1998 deri në 1999, e cila kulmoi me shpalljen e pavarësisë së vendit në vitin 2008, fshatrat e epokës osmane janë rindërtuar, kështjellat bizantine janë restauruar dhe turizmi natyror ka marrë hov, me aktivitete të përqendruara në vargmalet malore që Kosova ndan me fqinjtë e saj ballkanikë.

Prizreni, qendra kulturore e vendit gjatë periudhës osmane (1455-1912), mbetet qyteti më simpatik i Kosovës. 90 minuta me veturë në veri, tërheqja e Peja më e vogël tërheqëse qëndron në vendndodhjen e saj rrëzë Kanionit të Rugovës. E gdhendur gjatë mijëvjeçarëve nga një akullnajë që tërhiqet, gryka ka qenë qendrore për rilindjen e qytetit si një qendër aventure. Këto qytete të kundërta ofrojnë një shije të plotë të vendit – një nga të vetmet të Europës me shumicë myslimane – brenda mundësive të lehta të kryeqytetit, Prishtinës.
Eurot shtrihen më larg këtu se kudo tjetër në Europë, dhe ndërkohë që infrastruktura turistike e Kosovës është ende në zhvillim, një rrjet i besueshëm autobusësh e bën lëvizjen të lehtë.

NAT GEO shkruan se si Prizreni është shtëpia e disa muzeve intrigues, duke i ftuar turistët ta nisin kështu ditën në këtë qytet: Filloni në Muzeun Arkeologjik, shtëpia e qindra artefakteve të zbuluara brenda dhe përreth qytetit. Koleksioni është vendosur në një ish-banjo otomane (Hamam) të shekullit të 15-të, e vendosur nën një kullë sahati që daton nga viti 1912.

Ngjitni 100 shkallët e saj të çuditshme për pamje gjithëpërfshirëse mbi Qytetin e Vjetër përpara se të shkoni në Muzeun Etnografik në rrugën “Bujar Godeni”. E vendosur në një nga shtëpitë e pakta të mbetura të epokës osmane të qytetit, ekspozitat e tij eklektike të veshjeve, mobiljeve dhe kurioziteteve ofrojnë një dritare në Prizrenin e shekullit të 19-të, më pas të ndezur nga idetë radikale. Për njohuri të mëtejshme, bëni një vizitë në Kompleksin e Lidhjes Shqiptare të Prizrenit, vendi i një asambleje të vitit 1878 ku udhëheqësit vendas propozuan fillimisht një shtet të bashkuar shqiptar që do ta përfshinte atë që sot është Kosova.

Pasdite revista iu rekomandon turistëve të kalojnë nga ura e gurtë e shekullit 16 dhe të ulen ta hanë një drekë tradicionale skaj lumit. Fillimisht e ndërtuar nga bizantinët dhe e zgjeruar nga një varg mbretërish serbë dhe sundimtarë osmanë, vendi i kalasë ka qenë në përdorim që nga epoka e bronzit. E dëmtuar gjatë Luftërave Jugosllave, fortifikimi që atëherë i është nënshtruar një restaurimi të madh, duke ofruar një paraqitje të shkurtër të lavdisë së saj të mëparshme. Mos humbisni ekspozitat e ndërtesës kryesore të qeramikës neolitike dhe relikeve të epokës osmane dhe sigurohuni që ta caktoni kohën e vizitës tuaj për perëndimin e diellit, kur qyteti poshtë merr një nuancë të artë. Kalaja organizon herë pas here koncerte në muajt e verës.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.