Projektuar për Marsin, gati për Tokën – një gomë e pathyeshme pa ajër

A mund të quhet me të drejtë një gome një “gome” nëse është bërë kryesisht prej metali? Përgjigja për këtë pyetje do të duhet të presë pasi nomenklatura është më pak e rëndësishme në një kohë kur bota ngadalë po i thotë lamtumirë gomave.

Disa prototipe të gomave pa ajër kanë parë tashmë dritën e ditës, dhe tani Administrata Kombëtare e Hapësirës Ajrore (NASA) ka paraqitur rrotën e saj revolucionare, e cila, siç thonë ata, është një zgjidhje e qëndrueshme dhe miqësore me mjedisin, shkruan Energetskiportal.

Historia e rrotave metalike fillon me ekspeditat hapësinore. Në mënyrë që NASA të mos e gjejë veten në telashe për të pasur një gomë të shpuar gjatë turneut në terrenin ekstrem të Hënës dhe Marsit, ishte e nevojshme të hartohej një gomë pothuajse e pathyeshme që do të ishte po aq elastike dhe efikase sa ato që përdorim sot.

Vitet e kërkimit i kanë çuar ata në “gome të zgjuar” e cila është bërë nga metali dhe, pavarësisht se sa e shtrini dhe e përkulni, ai gjithmonë kthehet në strukturën e tij molekulare origjinale.

Kjo gomë nuk përmban ajër dhe mund të zgjasë për aq kohë sa vetë automjeti, madje edhe më gjatë. Ajo është rezistent ndaj shpimit dhe nuk mund të konsumohet kurrë, dhe ajo që është më e mira është se zvogëlon ndjeshëm mbeturinat e krijuara nga gomat e përdorura. Gomat e mençura janë të lehta, të qëndrueshme, të thjeshta, të sigurta dhe kanë një gamë të gjerë aplikimesh – nga biçikletat dhe automjetet deri tek makineritë e ndërtimit dhe aeroplanët.

Nën sloganin “Projektuar për Marsin, gati për Tokën”, kompania tashmë ka njoftuar se një prototip i një gome biçikletash , i quajtur “METL”, është gati për prodhim komercial. Duke gjykuar nga cilësitë e gomave me dy rrota, ekziston një shans i madh që METL të rritet në një fabrikë të madhe amerikane të gomave.

Ideja është që gomat e biçikletave të mençura të sigurojnë një udhëtim të rehatshëm si dhe goma, edhe pse ato do të jenë rezistente ndaj grisjes dhe ënjtjes, gjë që shpesh shqetëson çiklistët.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.