Shtet demokratik🇨🇭 –  TĂ« dielĂ«n nĂ« ZvicĂ«r u mbajtĂ«n katĂ«r referendume

Të dielën në Zvicër u mbajtën katër referendume, njëri prej të cilëve u kërkonte votuesve të vendosnin nëse kompanitë mediatike duhet të merrnin subvencione shtetërore.Votuesit zviceranë kanë kundërshtuar qeverinë për dy çështje kryesore në referendumet e mbajtura të dielën.Rreth 57% e votuesve mbështetën një ndalim më të rreptë të reklamimit të duhanit, një fushë kyçe e të ardhurave për qeverinë, siç kishin parashikuar sondazhet.

Rreth 56% e votuesve zviceranë kundërshtuan gjithashtu subvencionet shtetërore për kompanitë e medias, pasi kundërshtarët pretenduan se kjo do t’i bënte gazetarët më pak të prirur të raportonin në mënyrë kritike për qeverinë.

Sipas propozimit, botuesit do të merrnin mbështetje për shpërndarjen e gazetave dhe revistave, ndërsa media online do të merrte para menjëherë sipas kushteve të caktuara.Katër referendume u mbajtën në Zvicër të dielën, duke përfshirë ndalimin radikal të testimit të kafshëve dhe heqjen e propozuar të taksës së pullës.

Siç pritej, votuesit kundërshtuan ndalimin radikal të testimit të kafshëve.Ata votuan gjithashtu për të mbajtur taksën e pullës, një taksë e paguar nga kompanitë kur emetojnë aksione ose rrisin kapitalin e vet. Përkrahësit e idesë thanë se kjo do të nxiste investimet.Qendrat e votimit janë caktuar të mbyllen në orën 12:00 (11:00 GMT). Pjesëmarrja në referendumet zvicerane rrallë i kalon 60%. Rreth 5.4 milionë persona kanë të drejtë të votojnë.

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.